2018. április 13., péntek

Medvehagymás-tejfölös gombapörkölt, medvehagymás zabpehelylisztes galuskával


A kicsit hosszúra sikeredett cím, egy annál egyszerűbb ételt takar. Tulajdonképpen egy hagyományos tejfölös gombapörkölt megbolondítva egy kis medvehagymával, és egy gluténmentes zabpehelylisztes galuska, szintén felturbózva medvehagymával. Sokszor elmondom ebben az időszakban, hogy ki kell használni a medvehagymát, mert rövid ideig tart a szezonja és nagyon egészséges, sokféle gyógyhatása van. Viszont arra is fel szeretném hívni a figyelmet, hogy csak biztos helyről, kereskedelemben szabad venni, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, ami súlyosan mérgező hatású. A medvehagymát úgy lehet a legkönnyebben megkülönböztetni, hogy jellegzetes fokhagyma illata van a levélnek, ami a gyöngyvirágnál nincs, így tudjuk biztosan ellenőrizni. A Bio-Fungi Kft. szeletelt csiperkegombájából készült az étel, amit csak folyóvízben megmosunk, és már mehet is a lábasba, konyhakészre van előkészítve.

Gombapörkölt:

600g szeletel csiperkegomba (2 csomag)
1 nagy fej vöröshagyma
1 paprika ( vagy darált pritaminpaprika)
1 paradicsom
só, bors, majoranna
kevés olaj
1 kis poharas tejföl
1 tk. liszt
1 kis csokor medvehagyma

Galuska:

2 tojás
2 dl víz
kb. 30 dkg zabpehelyliszt
1 kis csokor medvehagyma 

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymás kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált paprikát vagy a felszeletelt paprikát, paradicsomot, majd tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát .... vagyis egy pörköltalapot készítünk. Utána beletesszük a felszeletelt gombát, fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá és lassú tűzön főzzük. Közben apróra vágjuk a jól megmosott medvehagymát és azt is hozzákeverjük. Amikor már majdnem kész, csomómentesen elkeverünk a tejfölben egy kevés lisztet, a pörkölthöz keverjük, és még pár percet összeforraljuk.

Amíg a gomba fő összekeverjük a galuskatésztát, hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát. Ha teljesen zöld színű galuskát szeretnénk, akkor kevés vízzel teljesen el kell turmixolni a medvehagymát, és úgy a tésztához adni, ha csak így mint én, akkor apróra vágni mint a petrezselymet. Forró sós lobogó vízbe szaggatjuk, és pár perc alatt kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, és már tálalhatunk is.


Jó étvágyat hozzá!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...