2018. január 7., vasárnap

Narancsos csirkemell édesburgonya chips-sel


Többször elkészítettem már ezt a narancsos csirkemellet, mindig nagy sikere volt nálunk, de valahogy mégis lemaradt a blogról. Ma viszont, olyan sokan érdeklődtetek a recept felől a FB oldalamra kitett kép alapján, hogy gyorsan igyekeztem pótolni, és megosztani veletek a bejegyzést Érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom, illatos a narancstól, fűszeresen pikáns, savanykásan édeskés az íze, és omlósan szaftos a hús. Nálunk most batáta chips-sel készült, de rizzsel vagy burgonya körettel is finom.   


Hozzávalók:

1 egész csirkemell
3 gerezd fokhagyma
1 narancs héja+leve
1 dl fehérbor
2 dl alaplé (1 leveskoca)
1 tk. dijoni mustár
só, bors, Toscana fűszerkeverék
2-3 szál friss kakukkfű ( ha nincs szárított is jó)
1 tk. kukoricakeményítő (elhagyható)
2-3 ek. olívaolaj + 5  dkgvaj


Elkészítés:

A csirkemellet kisebb darabokra szeleteljük, majd sózzuk, borsozzuk. Olívaolaj és vaj keverékén mindkét oldalát átsütjük, kissé megkapatjuk. Utána megszórjuk a fűszerkeverékkel, köré dobjuk a fokhagymát és a kakukkfű ágakat. A narancs héját zöldséghámozóval leszedjük mielőtt kifacsarjuk és vékony csíkokra vágjuk. Utána felöntjük a fehérborral és a narancslével, amiben elkevertük a mustárt, végül rászórjuk a narancshéjat. Lassú tűzön puhára pároljuk, közben húsleves alaplével, vagy 1 leveskockából készített lével mindig pótoljuk a folyadékot. A végén vagy elpárologtatjuk a felesleges folyadékot, vagy ha szaftosabban szeretnénk, akkor 1 teáskanál kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízben elkeverünk, majd hozzáöntjük és összeforraljuk. 

Köret:
3 nagyobb édesburgonya/batáta uborkagyalun szeletelve, olívaolajjal megszórva és sütőpapíros tepsiben megsütve a sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt. Vigyázni kell, mert hamar megég, akkor fekete lesz és keserű.


Jó étvágyat hozzá!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...