2016. november 5., szombat

Zabpelyhes keksz - eritritttel





A régi jól bevált  Zabpelyhes kekszemet alakítottam át, kicsit egészségesebb változatra. Eritrittel készítettem, aminek gyakorlatilag nulla a szénhidráttartalma, ezen kívül teljes kiőrlésű zabpehely és tönkölyliszt van benne, ami lassú felszívódású. Cukorbetegek és inzulinrezisztensek  szénhidrát diétájába is jól beilleszthető, mivel a kis mennyiségű aszalt áfonyával együtt is, nagyon alacsony a  szénhidrát tartalma. 
Egészséges tízórai vagy uzsonna lehet, egy kávé/ tea mellé. :-)

Hozzávalók:

150 g aprószemű tk. zabpehely ( nálam Kölln)
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g eritrit por
50 g aszalt vörös áfonya (apróra vágva)
50 g durvára darált dió
1 tk. fahéj
150 g olvasztott vaj
2 egész tojás
fél tk. sütőpor
fél tk. szódabikarbóna
1 csipet só
1 tk. vaníliaesszencia


Elkészítés:


A száraz alapanyagokat összekeverjük az aszalt áfonyával és a dióval együtt, majd a kissé felvert tojásokat és az olvasztott vajat is belekeverjük. Fél órát pihentetjük a masszát, míg megduzzad kicsit a zabpehely, és formázható tésztát kapunk. Utána diónyi golyókat formálunk belőle, majd a kezünkkel, vagy mint én sütipecséttel ellapítjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Vigyázni kell, mert hamar megég, inkább csak az alján lehet látni amikor már jó. Még puha amikor kivesszük a sütőből, de ahogy hűl úgy lesz kissé ropogósabb.


Jó étvágyat hozzá! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...