2015. szeptember 28., hétfő

Kókuszos café latte torta - cukormentesen



Az idén is neveztem az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által megrendezett cukormentes torta háziversenyre. Bekerült a tortám a legjobb 10 közé a döntőbe, amit hagyományosan az Academy Golf Klubban rendeznek meg, rangos zsűri részvételével. A zsűri elnöke mint mindig Mautner Zsófi volt , akit mindenki ismer már a TV-ből, a Chili&Vanília blog írója, az Ízes élet műsorvezetője. A szakmai zsűri többi tagja Nándori László cukrász, akinek kétszer is köszönhetjük a cukormentes országtortát, és Varga Margit a Zazzi cukrászda egyik tulajdonosa, ahol csodálatos süteményeket lehet kapni. Ezen kívül két dietetikus hölgy bírálta el a tortákat, akiknek elnézést de nem tudom a nevét. A díjakat Erős Antónia adta át, aki az Egy csepp figyelem alapítvány megalapítója, és akit jól ismerünk az RTL klub híradójából.






Sajnos helyezést nem ért el a tortám, mert elkövettem azt a hibát, hogy ha már nem cukros és nincs benne liszt, vagyis szinte nulla a szénhidráttartalma, akkor legalább hagy legyen krémesen lágy a mascarponétól és a tejszíntől. :)) Mivel az ajánlott és megengedett alapanyagok listájában szerepelt mindkettő, így nem gondoltam volna, hogy a dietetikus  szerint, szinte kizáró ok lesz a versenyben. Nem is ez a lényeg, ahogy mondják a részvétel a fontos ! :)  Szívből gratulálok a nyertesnek, amely a képen látható második málnás torta lett !


A Herbaház jóvoltából minden döntős versenyző kapott egy ajándékcsomagot, tele sok egészséges alapanyaggal.


Aki szereti a kávés ízt, a kókuszt, és a krémesen lágy mascarponét, az nem fog csalódni ebben a receptben. Igaz, hogy kicsit zsírosabb és magasabb a kalóriatartalma, de szénhidráttartalma szinte nulla, így a cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják.





Kókuszos café latte torta
Hozzávalók :
Kókuszos-kakaós piskótához:
3 db tojás
3 evőkanál víz
100 g eritrit (por)
30 g kókuszreszelék
20 g kakaópor ( cukrozatlan, Holland)
10 g kókuszliszt
1 tk. nescafé
6 g ( fél csomag) sütőpor
Café mousse :
250 g mascarpone
250 ml tejszín
3 tk. nescafé
80 g eritrit (por)
1 fél rúd madagaszkári vaníliarúd kikapart magja
1 cs. zselatinfix
3 db lapzselatin
Kókuszkrém:
2 tojássárgája
20 g eritrit (por)
125 ml kókusztej
125 ml tejszín
20 g kókuszreszelék
2 db lapzselatin
Tejszínes-mascarpone hab:
125 ml tejszín
125 g mascarpone
1 csomag zselatinfix
1 evőkanál eritrit (por)
Szóráshoz :

1 evőkanál kakaópor
Elkészítés :
A piskótához a tojásokat ketté választjuk, majd a sárgáját az eritrittel és a vízzel jól kikeverjük. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd a sárgájás krémhez forgatjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük.
A café mousse-hoz egy kevés tejszínt felmelegítünk, abban feloldjuk a kávét, és az előre beáztatott zselatinlapokat. A többi tejszínt felverjük a zselatinfix-el, majd hozzákeverjük a mascarponét, vaníliát, eritritet,és végül a langyosra hűlt zselatinos tejszínes kávét.
A kihűlt piskótalapot visszarakjuk a kapcsos formába és ráöntjük a café mousse krémet, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a következő réteget, a kókuszos krémet.
A kókuszkrémhez 2 tojás sárgáját jól kikeverünk 20 g eritrittel, majd a kókusztejjel  elkeverjük és mérsékelt tűzön addig keverjük míg besűrűsödik a krém, majd belekeverjük az apró szemű kókuszreszeléket is. Közben megáztatunk 2 lapzselatint, és a még meleg ( de nem túl forró) krémhez keverjük és a tejszínnel fellazítjuk. Langyosra hűtjük, majd a torta tetejére öntjük és szintén 1 órára a hűtőbe tesszük, míg a krém megszilárdul.
A torta tetejére  felverjük a tejszínt a zselatinfix-el, hozzákeverjük a mascarponét és az édesítőt, majd habzsákba töltjük és halmokat nyomunk a tortára.
A középre egy mintasablont helyeztem, úgy szórtam meg kakaóporral a torta tetejét, és pár kávészemmel díszítettem.




Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...