2015. június 2., kedd

Töltött paprika



Nem túl sűrűn készítek töltött paprikát, de nyáron egyszer-kétszer kötelező, a friss napon érett paprikából. Nálunk inkább csak a húsgombócok mennek, ezért csak fele arányban töltöm paprikába, hogy az íze belefőjön. Házi paradicsomlével készítem, vagy ha esetleg ilyenkorra már elfogy, akkor inkább frissből passzírozom. Jó sok paradicsomszósszal szeretjük, és sós vízben főtt burgonyával. Még jobb ha van újburgonya hozzá, nekem most nem volt itthon, de azért így is finom lett. :)

Hozzávalók:

0,5 kg darált hús
2 l házi paradicsomlé
8 db TV ( tölteni való) paprika ( nálunk 4 a többi gombóc)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
8 dkg kerek szemű rizs
só, bors, pirospaprika, majoranna, cukor
2 szál zeller zöld
kevés olaj, 2 evőkanál liszt a rántáshoz



Elkészítés :

A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Összeállítjuk a tölteléket, a darált húst összekeverjük a rizzsel, tojással, a dinsztelt hagymával, egy gerezd áttört fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, kevés majoranna, pirospaprika, majd jól összekeverjük. A megmosott paprikákat kicsumázzuk, kiszedjük belőle a magokat, majd beletöltjük a masszát, nem túl szorosan, mert a rizs megduzzad. A maradék masszából gombócokat formázunk. Egy lábasba beleöntjük az egyik üveg paradicsomlét, fele mennyiségű vízzel, sózzuk, kevés cukrot teszünk bele ízlés szerint, és a zeller zöldet, majd belerakjuk a paprikákat és gombócokat. Közepes lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük, közben megfordítjuk a paprikákat, ha nem lepi el teljesen a szósz. Kevés olajon világos színű rántást készítünk, és óvatosan berántjuk vele a paradicsommártást, és hozzáöntjük a másik üveg paradicsomlét. Van aki rántás előtt kiszedi a paprikát és a gombócokat nehogy összetörjenek, én nem szoktam, óvatosan keverem bele a rántást és ilyenkor engedem fel a megfelelő sűrűségre a másik liter paradicsomlével. 
Sós vízben főtt burgonyával, vagy friss puha kenyérrel tálaljuk.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a töltött paprikát. A Tiéd nagyon szép lett és érdekes, hogy burgonyával tálalod. Mi eddig kizárólag kenyérrel ettük, de meg kell próbáljam a burgonyás változatot is, biztos nagyon finom lehet! :)
    Láttam, hogy Évánál lemaradtál a játékról. Gyere hozzám, nálam most van folyamatban egy cseresznyés, meggyes süti játék :) Szeretettel várlak! :)

    http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2015/06/jatek-cseresznyes-meggyes-sutemeny.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Márti a meghívást ! :) Megyek megnézem a játékodat ! A töltött paprikát próbáld ki egyszer így ....mi mindig főtt krumplival esszük :))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...