2015. április 24., péntek

Svájci gyökérkenyér ( Pain Paillasse ) - pirított hagymával és olajbogyóval



Imádom a gyökérkenyeret, nem csak enni, de készíteni is. Főleg azért, mert nincsen hozzá szükség semmi különleges eszközre, se kenyérsütőgépre, se dagasztógépre, se valamilyen spéci sütőformára .... csak a két kezünkre van szükség, és némi türelemre a hosszú ( 8-10 órás) kelesztési idő miatt. Nah, ezt én nem mindig tartom be, de min. 4-5 órát akkor is keleszteni kell. Legjobb ha este bedagasztjuk és reggel sütjük frissen, de lehet fordítva is. A gyökérkenyér készülhet friss élesztővel, porélesztővel vagy kovásszal is, nálam most friss élesztővel készült. Az ízesítése is sokféle lehet, a mostani hagymás és olíváson kívül, csináltam már napon érlelt aszalt paradicsommal, és persze simán is. Az is változatossá teszi, hogy többféle lisztből készíthetjük, nálam most fehér tönkölyliszt és rozsliszt keverékéből készült, de ez is egyéni ízléstől függ. A neten található receptek általában 50 dkg lisztből 2 db kenyérről szólnak, ebből a receptből 3 db kenyér készül ..... nekem mindig van kinek adni 1-1 db-ot ! ;-)
A gyökérkenyér a formájáról kapta a nevét, mivel úgy néz ki mint egy fa gyökere, amit úgy érünk el, hogy megcsavarjuk egyszer-kétszer, mintha ruhát csavarnánk ki, de majd a fotókon mutatom a fázisokat. ( a képek több sütésből valók )

Hozzávalók : 

90 dkg liszt (nálam 50 dkg fehér tönkölyliszt + 40 dkg rozsliszt)
3 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
5,5 dl langyos víz
0,6 dl olívaolaj
2 tk. só

Elkészítés :

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros langyos vízben. Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, beleöntjük az olívaolajat, a maradék langyos vizet, és a felfutott élesztőt. Jól összedolgozzuk a tésztát, de nem kell nagyon dagasztani, csak hogy mindenhol átnedvesedjen a liszt. Utána letakarjuk, és 8-10 órát kelesztjük, nem huzatos, meleg helyen. Gabojszánál olvastam egy jó ötletet, hogy a kikapcsolt sütőbe teszi be keleszteni a tésztát.
Kelesztés után, lisztezett felületre borítjuk, és téglalap alakúra lapogatjuk, majd 3 felé vágjuk, és rászórjuk az ízesítéseket.


 A következőképpen megformázzuk : 







Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még 1 órát letakarva kelesztjük. Addig előmelegítjük a sütőt 220 fokra, egy kis edényben vizet teszünk a sütő aljába párásítani.  30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. 


Ez a ropogós héjú rusztikus kenyér, nagyon finom szendvicsekhez, bruschettához, vagy csak simán vajas kenyérnek.
Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...