2015. április 14., kedd

Frankfurti leves


A frankfurti levest mindenki ismeri, és mindenki kicsit másképpen készíti. Abban biztos megegyezik, hogy kelkáposzta és virsli van benne, de hogy teszünk-e bele más zöldséget, és habarjuk-e tejföllel vagy nem, az már egyéni ízlés kérdése. Most az én verziómat mutatom meg, ami állítólag a családom szerint nagyon finom. Kedves szomszédasszonyomtól Gyöngyitől tanultam, hogy a virslit nemcsak belefőzi a levesbe, hanem előtte serpenyőben lepirítja a virslikarikákat. Így sokkal finomabb az íze, és gusztusosabb is, hogy nem egy elázott virsli van a levesben. Ami még esetleg nálam eltér, hogy én sárgarépát is szoktam beletenni, mert így ízében és színében is gazdagabb a leves. :-)


Hozzávalók: (kb. 4 főre)

1 kisebb fej kelkáposzta
2 szál sárgarépa
3 közepes burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 szál virsli ( nálam Pick virsli )
1 kis tejföl
só, bors, majoranna, őrölt kömény, pirospaprika
2 db leveskocka ( vagy húsleves alaplé )
5-10 dkg húsos szalonna ( császár, bacon)
kevés olaj
liszt



Elkészítés :

A húsos szalonnát ( nálam bacon) kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Közben apróra vágjuk a vöröshagymát, rádobjuk a kiolvasztott szalonnára és tovább pirítjuk. Pár perc múlva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a csíkokra vágott kelkáposztát, a félkarikára vágott répát, és kicsit még kevergetve pároljuk. Utána megszórjuk 1-2 evőkanál liszttel ( stauboljuk ), azzal is jól elkeverjük, majd pirospaprikával és felengedjük vízzel vagy ha van alaplével. Befűszerezzük a leveskockával, sóval, borssal, majorannával, őrölt köménnyel ízlés szerint. Az apró kockára vágott burgonyát kicsit később szoktam hozzáadni, amikor már felforrt a leves.
Amíg a leves fő, felkarikázzuk a virslit, és egy teflon serpenyőben, kevés olajon megsütjük szép pirosra, majd csak a legvégén adjuk a leveshez.
A tejfölt elkeverjük egy kevés liszttel, majd a levesből hozzáadunk 1 merőkanállal a hőkiegyenlítés miatt, azzal is simára keverjük, majd az egészet a leveshez öntjük., vagyis behabarjuk. Beletesszük a virslikarikákat, összerottyantjuk, és kész a finom tartalmas leves.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...