2015. január 23., péntek

Zsebes karaj friss zsályával




Nea-nál Az otthon ízei blogban láttam meg ezt a csodásan színes húsételt, köszönöm az ötletet ! :-)
Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, vagy aki a szaftosabb húst kedveli lehet sertéscomb is,  valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna,  pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.
Sütőben készül, egyszerűen összeállítható, lefóliázva betesszük a sütőbe, és amíg sül készíthetjük a köretet illetve a többi fogást. Köretnek leginkább a burgonya illik hozzá, krumplipüré vagy hagymás törtburgonya, de bármilyen zöldsalátával is nagyon finom. Kiadós és ízletes étel, a hétvégi családi ebédekhez vagy vendégségekhez, akár hidegen szeletelve is jó szívvel ajánlom.

Nálam így alakult a recept :

1-1,5 kg sertéskaraj
1 szál parasztkolbász
20 dkg trappista sajt
5 vékony szelet Feketeerdei sonka
1 kisebb kalifornia paprika
1 zöldpaprika
1 hegyes erős paprika
3 szál zöldhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 ágacska friss zsálya
2 dl fehérbor
só, bors, vegeta, fűszerpaprika (magyaros fűszerkeverék)
kevés zsiradék a sütőforma kikenéséhez




Elkészítés :

Az egybe karajt kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre bevágjuk, úgy hogy az alja egyben maradjon, így alakítjuk ki a zsebeket.A húst befűszerezzük, sóval, borssal, vegetával, 1 tk. fűszerpaprikával (magyaros fűszerkeverék), zsályával, és 1-2 órát állni hagyjuk a fűszerben. Még jobb, ha előző nap ezekkel a fűszerekkel és pár kanál olajjal bepácoljuk és a hűtőben hagyjuk másnapig.
Addig felszeleteljük a kolbászt, paprikákat, zöldhagymát, fokhagymát megpucoljuk, sajtot vastagabb szeletekbe vágjuk.
Egy jénai vagy kerámia tál alját kikenjük zsiradékkal ( nálam mangalica zsír), belerakjuk a karajt, és elkezdjük a zsebeket megtölteni, lehetőleg egyformán, hogy a szeletelésnél szép mintát adjon ki.
A zsebekbe nálam 3-3 szelet kolbász, egy vékony szelet sonka, egy szelet sajt került és mind három paprikából 1-1 karika. A zöldhagymát és a fokhagymát köré raktam, a tetejét friss zsályalevelekkel szórtam meg.
Amikor elkészültünk a zsebek töltésével aláöntjük a 2 dl fehérbort, és alufóliával letakarva  kb. 1 óra hosszát sütjük a sütőben. amikor a hús megpuhult, levesszük róla az alufóliát, visszatoljuk a sütőbe és szép pirosra sütjük. 



Tálalásnál ferdén szeleteljük és a saját szaftjával meglocsolva tálaljuk.


Jó étvágyat hozzá ! :-)



2 megjegyzés:

  1. Ez valami gyönyörűséges! Hihetetlenül csábítóak a fotók. És mennyi finomságot csempésztél még bele. Valaki nem rég mondta, hogy almaszeletekkel is milyen finom. Fő a kreativitás! Mariannkám, nálad ebben nincs hiány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, tényleg nagyon finom husi ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...