2015. január 22., csütörtök

Zöldséges májgombócleves


Ebben a nagyon nem szeretem szuttyos időben, nem is vágyik másra az ember, mint egy jó tányér forró tartalmas levesre. A múlt héten láttam meg ezt a finom májgombóclevest az egyik blogon, és rögtön meg is főztem, kicsit a saját ízlésemhez igazítva. Akkora sikere lett nálunk, hogy ma megismételtem, és úgy gondoltam mindenképpen a blogon van a helye. Nagyon régen készítettem házi májgombócot, valahogy eszembe sem jutott, pedig nagyon egyszerű, és ízletessé laktatóvá lehet tenni vele bármilyen levest. Egy dologra kell nagyon vigyázni, amit sajnos csak kitapasztalni lehet, hogy ne tegyünk bele túl sok zsemlemorzsát, hogy ne legyen nagyon kemény a gombócunk, mert akkor finom ha kicsit remegős, de nem esik szét.  Bármilyen zöldségekből elkészíthetjük a levest, ami éppen fellelhető otthon, annál finomabb, minél több féléből főzzük.

Hozzávalók :

Leveshez:

2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél zellergumó
25 dkg gomba
25 dkg zöldborsó ( nálam mirelit)
1 szál újhagyma
fél zöldpaparika
1 db paradicsom
3 evőkanál olívaolaj
1 cs. petrezselyem
2 marék csigatészta
só, bors, ételízesítő 

Májgombóchoz :

4 db csirkemáj
1 db tojás
1 evőkanál liszt
kb. 4 evőkanál zsemlemorzsa ( amennyit felvesz )
só, bors
apróra vágott petrezselyem
majoranna
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír ( nálam libazsír)

Elkészítés :
A zöldségeket megpucoljuk és tetszőlegesen apró kockára, karikára, szeletbe vágjuk. Egy fazékban olívaolajon elkezdjük dinsztelni a zöldségeket, addig amíg kissé megpirulnak, illetve színt enged a sárgarépa. Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor azt csak a vége felé öntjük a leveshez. Amikor már kissé megpárolódott hozzá adjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, vagy só helyett ételízesítővel megszórjuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot, 1 szál újhagymát, majd felengedjük vízzel és puhára főzzük.

Amíg fő a leves elkészítjük a májgombóc masszát. A csirkemájat késsel elkaparjuk, és egy kis tálba tesszük, hozzá ütjük a tojást, majd a fűszereket belekeverjük. A hagymát nagyon apróra vágjuk, vagy reszeljük és kevés zsíron üvegesre pároljuk az egy gerezd fokhagymával együtt. Amikor kissé langyosra hűlt hozzákeverjük a májas masszához, majd a lisztet is belekeverjük és annyi zsemlemorzsát, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Fél órára félre tesszük, amikor még duzzadni, keményedni fog.

Amikor a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a levesbe a csigatésztát és kávéskanál segítségével beleszaggatjuk a májgombócokat, és készre főzzük.

Tálaláskor még friss petrezselyemmel megszórhatjuk.



 Jó étvágyat hozzá ! :-)

 Recept forrása :http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...