Oldalak

Oldalak

2014. november 26., szerda

Dióhabos holdacska


Nyíregyházi unokatestvérem Adél receptje ez a holdacska. Sokszor ettünk nála vendégségben, családunk régi nagy kedvence.  
Az ünnepek közeledtével gondoltam megosztom veletek is a receptjét, mivel a formája és a diós töltelék miatt beleillik a hagyományos karácsonyi sütemények sorába. Más alkalmakkor is érdemes elkészíteni, mert nagyon nagyon finom és kiadós aprósütemény. Az alja egy puha vajas piskóta, a tetején egy lágyan roppanós diós tojáshab ...... kell ennél több ? :-)

Hozzávalók :

A tésztához :

18 dkg cukor
6 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
25 dkg vaj vagy Ráma  ( eredetileg 12 dkg zsír )
35 dkg liszt
1,5 -2 dl tej

A cukrot a tojássárgákkal a vajjal és citromhéjjal jól kikeverjük.  A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sárgájás krémhez keverjük annyi tejjel, hogy jól kenhető massza legyen.

Lisztezett- vajazott tepsibe ( gáztepsi nagyság ) simítjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percre elősütjük. Addig elkészítjük a dióhabot.

Tetejére :

6 tojás fehérje
18 dkg cukor
18 dkg darált dió

sárgabaracklekvár a kenéshez ( 3-4 evőkanállal)

A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, míg egy fényes kemény habot kapunk, majd lazán hozzáforgatjuk a darált diót is.

Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, picit hűlni hagyjuk, megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen rásimítjuk a dióhabot. Visszavesszük kissé a hőfokot 160 fokra és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó ha a tetején a dió szép pirosas barnára sül.

Megvárjuk amíg kihűl, majd pogácsaszaggatóval holdacskákat szaggatunk belőle. Először kiveszünk egy kerek pogácsa formát, majd szépen sorban kiszaggatjuk a félholdakat.


 Jó étvágyat hozzá ! :-)






9 megjegyzés:

  1. Valamikor az idők homályából emlékszem egy ilyesféle süteményre, baráti családban ettük, egyszerű és finom ízre emlékszem vissza... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Vicuska, nagyon finom, egyszerű és nagyszerű ..... vendégvárónak is nagyon jó, mert előtte 1-2 nappal is el lehet készíteni, ugyanolyan fincsi :)

      Törlés
  2. Szia. Most készítem ezt a süteményt. Te mekkora tepsiben csináltad? Ez olyan hatalmas adag hogy alig fért bele a legnagyobb tepsibe...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia ! Ne haragudj, kimaradt a receptből a tepsi méret, mindjárt javítom ! Én a gáztepsiben szoktam sütni, az a legnagyobb.

      Törlés
    2. Aha közben elkészítettem,kisebb tepsibe tettem de aztán láttam hogy így baj lesz és még jó hogy sütőpapír volt alatta így át tudtam húzni nagyobb tepsibe :) nagyon finom lett,én gluténmentesen készítettem mivel mi lisztérzékenyek vagyunk a fiammal...köszönöm a receptet :)

      Törlés
    3. Örülök, hogy végül sikerült, és ízlett ! :-)

      Törlés
    4. Igen :) itt meg tudod nézni hogy sikerült nekem :)
      http://pbetti30.blogspot.hu/2015/12/diohabos-holdacska.html

      Törlés
    5. Szuper lett !!!:) Kipróbálom majd én is gluténmentesen! Írtam a blogodhoz is, de végül nem jelent meg.:(

      Törlés