2014. november 13., csütörtök

Csokis-mogyorós zabpelyhes keksz


Sokféle receptet kipróbáltam már, és magam is sokat kísérletezgetek a tökéletes zabpelyhes keksz kivitelezésén. Van egy bevált alapreceptem, ami mindig a kiindulás, és ezt szoktam különféle ízekkel variálni, az arányokat nagyjából megtartva. A csokoládés változatnál, azt tapasztaltam, ha teljesen olvasztott csokiból készítjük, akkor kihűlés után nagyon kemény lesz, így lefeleztem a mennyiséget és fele holland kakaóporból készült. Lényeges, hogy ropogós legyen, de azért ne törjön bele a fogunk, vagy az ellenkezője sem jó, ha szétporlad annyira puha lesz ( ez a nyírfacukros változatoknál fordul elő inkább). Ez a keksz pont az a középút, amikor finom roppanós a zabpehelytől és a mogyorótól, de közben érezzük krémesen a csokit. A csokirajongóknak ideális reggeli vagy tízórai keksz a kávé/tea mellé, és kisgyermekek részére is egy egészséges nassolnivaló. Dobozba vagy üvegbe zárva hetekig eláll, érdemes kipróbálni ! :-)

Hozzávalók :

15 dkg zabpehely ( nálam fele nagyszemű fele aprószemű)
15 dkg liszt ( lehet fele teljes kiőrlésű)
10 dkg porcukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
2 evőkanál holland kakaópor
5 dkg étcsokoládé ( min.60%-os jó minőségű)
10 dkg törökmogyoró
15 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
1 egész tojás
1 csomag vaníliáscukor




Elkészítés :

A lisztet, zabpelyhet, porcukrot, szódabikarbónát, vaníliás cukrot, csipet sót egy tálba mérjük.
A törökmogyorót durvára daráljuk, és hozzákeverjük a liszthez.
A csokoládét a vajjal, kakaóporral, és a fahéjjal vízgőz felett megolvasztjuk.
Ha langyosra hűlt a csokis keverék, hozzáadjuk a tojást, majd a lisztes részhez keverjük.
Kis gombócokat formálunk a masszából, sütőpapírra rakosgatjuk, majd kézzel vagy kanál segítségével ellapítjuk.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, persze ez sütőtől függően lehet kicsit kevesebb vagy több is. 




 Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...