2014. október 22., szerda

Aszalt szilvás-diós-csokis cantuccini


A cantuccini ( vagy cantucci ) eredetileg egy toszkán mandulás kekszféleség. Olaszországban desszertborok mellé ( Vin Santo-ba) mártogatva kínálják. Biscotti-nak is nevezik ami kétszersültet jelent, mivel kétszer kell megsütni egyszer egyben az egész rudat, majd átlósan felszeletelve a szeleteket újra átsütni. Így lesz egy ropogós mártogatós keksz, nemcsak borok, de kávé vagy tea mellé.
Az eredeti mandulás recepten kívül többféle verzió létezik, én most az Izesélet-ben Mautner Zsófitól látott receptet próbáltam ki, teljes kiőrlésű tönkölylisztből és cukor helyett nyírfacukorral. Finom ropogtatnivaló, ami üvegbe töltve hetekig eláll  ..... már ha marad belőle.:)

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 db tojás
5 dkg vaj
10 dkg cukor ( nálam nyírfacukor)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja+ fél citrom leve
1 csipet só
10 dkg durvára vágott dió
10 dkg aszalt szilva
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés :

Először a diót, aszalt szilvát, csokit apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, szódabikarbónával, fahéjjal, majd belekeverjük a diót, aszalt szilvát, csokit.
A vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliával, reszelt citromhéjjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a citromlét is. Belekeverjük a száraz alapanyagokat és kézzel összegyúrjuk, majd a tésztát két felé osztjuk és 2 rudat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, 15 percig sütjük.




Ezután kivesszük a sütőből és pár perc hűlés után átlósan felszeleteljük, majd visszarakjuk a szeleteket még 10 percre sülni illetve száradni, hogy jó ropogós legyen.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...