2014. május 4., vasárnap

Anyák napi cukormentes narancskrémes torta


Anyák napjára készítettem ezt a cukormentes tortát, mivel Anyukám nagyon régóta cukorbeteg. Sajnos az utóbbi időben én is 160g-os CH diétán vagyok, ezért szorgalmasan számolom a CH grammokat, és próbálom átalakítani a régi receptjeimet diétás változatra. Ennek a tortának is az alapja egy régi, bevált kakaós piskótám nyírfacukros változata, a narancsos krémet pedig egy IR diétával foglalkozó oldalon ITT találtam. Nagyon finom lett, egyáltalán nem érezhető a xilitnek ( nyírfacukornak) semmi mellékíze, édesítő értéke megegyezik a cukoréval, ezért azonos mennyiségben kiváltható. A torta tetején 70%-os diabetikus csokoládéból készült ganache van.

Hozzávalók :


Piskótához :

2 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor (cukormentes)
4 dkg kukorica keményítő
2 tojás 
2 evőkanál víz
8 dkg nyírfacukor
1 csipet só
0,5 csomag sütőpor ( 6g)

Krémhez :

3 db narancs
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
3 evőkanál zselatin
7 dkg nyírfacukor

Tetejére:

10 dkg 70%-os diabetikus csokoládé
1 dl tejszín 



Elkészítés :

Először a kakaós piskótalapot készítjük el a szokásos módon. Tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a nyírfacukorral és a 2 ek. vízzel, fehéredésig jól kikeverjük, a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet, keményítőt, kakaót, és a sütőport egy tálba mérjük és jól összekeverjük. A sárgájás krémhez, óvatosan adagolva hozzákeverjük a tojáshabot és a lisztes keveréket, majd egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15- 20 perc alatt tűpróbáig kisütjük.



 

Amíg a piskóta kihűl, elkészítjük a narancsos krémet. A narancsokat jól megmossuk ( még jobb, ha tudunk venni bio narancsot) héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Egy tálba rakjuk a mascarponét, a nyírfacukrot, a narancshéjat, és kb. 2dl narancslét, majd ezt jól kikeverjük. A tejszínt amennyire lehet jól felverjük ( nekem soha nem lesz teljesen kemény hab) és a mascarponés krémhez öntjük. Közben a maradék kb. 1 dl narancslében feloldjuk a 3 ek. étkezési zselatint és mikróban óvatosan felmelegítjük ( nem szabad forralni !), addig amíg teljesen el nem olvad, majd a krémhez öntjük és az egészet jól elkeverjük.





Amikor a piskóta kihűlt, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és visszatesszük a kapcsos tortaformába, és köré teszünk egy sütőpapírcsíkot, majd a narancskrémet ( még ilyenkor kissé folyékony) beleöntjük, és pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha krém megszilárdult a tetejét bevonjuk a csoki ganache krémmel, ami úgy készül, hogy az 1 dl tejszínt felforraljuk, az apróra tördelt csokira öntjük, majd addig keverjük amíg a csoki elolvad és egynemű fényes krémet kapunk. Rásimítjuk a torta tetejére, és újra hűtőbe tesszük, amíg a csoki megdermed.






Isten éltesse az Édesanyákat !

Jó étvágyat hozzá ! :-)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper a torta, nálunk csokis készült:) Hasonlítasz anyukádra nagyon, szerencsés vagy, hogy még köszöntheted:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Erzsike :) mindenki mondja, sőt még a lányom is .....hárman egyformák vagyunk állítólag :)

      Törlés
  2. Mennyire örülhetett neki :) Trollanyunak jó a szeme, tényleg nagyon hasonlítasz Édesanyádra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska :) igen, nagyon örült, főleg, hogy ebből kicsit bátrabban ehetett :)

      Törlés
  3. A liszt tényleg csak 2dkg? Hihetetlen, hogy ilyen mennyiségekből egy kész tortalap megsül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Éva, nem elírás .... 2 dkg. :) A többi a kakaópor és a keményítő. Többször kipróbált recept, bátran merem ajánlani! Jó sütögetést kívánok! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...