2013. november 21., csütörtök

Juhtúrós-baconos kombe


Régen készültem már kipróbálni ezt a receptet, mert több gasztroblogon is láttam,  és nagyon tetszett. A kombe tulajdonképpen egy töltött és hajtogatott kelt tészta, amit bármilyen töltelékkel, kolbásszal, juhtúróval, sajttal, spenóttal ....stb. lehet tölteni, a variációk sora végtelen, nálam most juhtúró, tejföl és bacon került bele. Eredetileg átlósan szokták bevágni, de szerintem akkor nagyon nagyok a szeletek,  így kockában jobban lehet felvágni és tálalni.
Egy nagyon finom omlós, foszlós ( rétegeire tépkedhető) kelt kalács, amit lehet ebédre második fogásként egy leves után fogyasztani, vagy önálló fogásként reggelire, vacsorára vagy vendégvárónak.
Érdemes kipróbálni ! :)

Hozzávalók :

65 dkg liszt
3 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 kk cukor
2 kk só
10 dkg vaj
5 evőkanál olaj


Töltelék :

20 dkg juhtúró
1 dl tejföl
kevés bors
15-20 dkg bacon

Tetejére :

1 tojás( megkenni)
lenmag, szezámmag ( megszórni)

Elkészítés :

A tejet, vizet a cukorral felmelegítjük, az élesztőt belemorzsoljuk és állni hagyjuk amíg habos lesz a tetején ( vagyis felfuttatjuk).
A lisztet kimérjük, összekeverjük a sóval, és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Egy ragacsosabb tésztát kapunk, amit 3 cipóba osztunk, és lisztezett deszkán félretesszük 10 percre.
Addig a vajat felolvasztjuk az olajjal, és előkészítjük a tölteléket, a juhtúrót összekeverjük a tejföllel, a bacont apró kockára vágjuk és kisütjük ( ropogós pirosra) a zsírját.


A tészta kinyújtása nem könnyű feladat, mert eléggé ragad, ezért jól lisztezett deszkán kell dolgozni, és vékonyra kell nyújtani.
Az első lapot ha kinyújtjuk, félrehúzzuk, és a második lapot is kinyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott vaj-olaj keverékkel, és ráfektetjük az első lapot.



A második lap tetejére kerül az egész töltelék, először a tejfölös juhtúrót rákenjük, majd a baconkockákat rászórjuk ( erről sajnos elfelejtettem fotót készíteni), és befedjük a harmadik lappal, melynek a tetejét szintén megkenjük az olvasztott vajjal.





Utána összehajtjuk a következő módon :






Két oldalról befelé hajtjuk középre, és alul-felül behajtjuk a széleit, majd egy picit nyújtófával elegyengetjük.




Sütőpapíros tepsibe fektetjük, éles késsel bevágjuk, és letakarva 1 órát kelni hagyjuk.






Miután megkelt, egy felvert tojással megkenjük és a magokkal megszórjuk ( nekem csak lenmagom volt itthon).
180 fokra előmelegített sütőben (közepes lángon) 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.







 


 Jó étvágyat hozzá! :-)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...