2013. június 9., vasárnap

Cseresznyés clafoutis



A clafoutis egy klasszikus francia gyümölcsös édesség, magyarul tejespite. Eredetileg a franciák cseresznyével találták ki, de bármilyen más gyümölccsel, meggyel, szilvával,barackkal .....stb. is lehet készíteni. Pillanatok alatt elkészül, szinte elronthatatlan. Többféle receptet lehet olvasni, eltérés talán abban van, hogy egyikben van olvasztott vaj és csak tej, a másikban nincs vaj viszont van benne tejszín ..... én az utóbbit választottam.

Hozzávalók :

50 dkg cseresznye
8 dkg porcukor
15 dkg liszt
3 egész tojás
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 evőkanál cseresznyepálinka ( elhagyható)
1 csom. vaníliáscukor
1 csipet só

vaj, és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Elkészítés :
  • A cseresznyét kimagozzuk, és 1 evőkanál cseresznyepálinkával vagy más likőrrel meglocsoljuk.
  • A tojásokat a cukorral, csipet sóval, vaníliáscukorral habosra keverjük.
  • Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre elkeverjük.
  • Belekeverjük a tejet és a tejszínt. Egy palacsintatésztához hasonló masszát kapunk.
  • A piteformát jól kivajazzuk és megszórjuk zsemlemorzsával.
  • A sütőtál aljára szórjuk a cseresznyét, és ráöntjük a tésztát.
  • Közepes hőmérsékleten 30 perc alatt készre sütjük.




Porcukorral megszórva még langyosan fogyasszuk ! 
Isteni finom :)


Jó étvágyat hozzá ! :-)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...