2013. február 6., szerda

Zabpelyhes keksz aszalt szilvával és csokival



Az egészséges reggeli vagy nasi jegyében ma zabpelyhes kekszet sütöttem, két féle ízesítéssel. Az alap zabpelyhes receptemet bekevertem, majd a feléhez aszalt szilvát és fahéjat tettem, a másik feléhez kakaót és csokilencsét. Ez most dupla adag, de a normál mennyiséget írom le, amiből kb.40db keksz készül. Ha valaki csak az egyik félét szeretné megsütni, akkor értelemszerűen az ízesítésből duplát kell számolni ( tehát : 10 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál tej, 1 teáskanál fahéj ). Egyébként ezt az alapreceptet sokféle variációban sütöttem már, lehet mazsolával, aszalt áfonyával, mézeskalácsfűszerrel, kandírozott naranccsal, kókuszreszelékkel ......az ízesítések sora végtelen. :)




Hozzávalók :

12,5 dkg vaj
15 dkg cukor ( nálam fele fruktóz )
2 db tojás
13 dkg liszt ( 1/4-e teljes kiörlésű )
fél csom. sütőpor
1 csom. vaniliáscukor
15 dkg zabpehely ( kisebb szemű)
3 evőkanál citromlé
csipet só

Aszalt szilváshoz :
5  dkg aszalt szilva apróra vágva
1 evőkanál tej
fél tk. fahéj

Csokishoz :
1 evőkanál kakaó
2 evőkanál csokilencse
1 evőkanál tej
Elkészítés :

A vajat a tojások sárgájával, a vaniliáscukorral, és  a cukorral habosra keverjük. A száraz hozzávalókat ( liszt, zabpehely, sütőpor ) egy tálban összekeverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A vajas keverékbe beleöntjük a zabpelyhes lisztet, jól összekeverjük végül beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát elfelezzük, és egyikhez az aszalt szilvát, fahéjat, tejet keverjük, a másik feléhez pedig a kakaót, tejet, csokilencsét.
Sütőpapíros tepsire teáskanállal kisebb halmokat rakunk és vizes kanál hátuljával ellapítgatjuk, majd 180°-os sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.


Fémdobozban nagyon jól eltartható, tápláló egészséges reggeli vagy uzsonna lehet 1 pohár tejjel vagy kávéval.
Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...