2013. január 6., vasárnap

Mediterrán baconos-sajtos kalács



Barátnőimnek sütöttem ezt a mediterrán kenyeret ( kalácsot), az újévi csajos délutánunkhoz. A kevesebb több elvét követve, nem túloztam el a tölteléket, bacon, cottage sajt, trappista sajt, zöldfűszerek......, de a tölteléken mindenkinek ízlése szerint lehet változtatni.
Szendvics helyett, nagyon jó vendégváró .... ízlett is a lányoknak. :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1,5 tk só
1 evőkanál cukor
3,5 dl tej
4 dkg élesztő
3 evőkanál olivaolaj

Töltelékhez :

20-30 dkg szeletelt bacon
1 doboz Zöldfűszeres cottage sajt ( szemcsés friss sajt) kb. 15  dkg
15 -20 dkg trappista sajt
rozmaring, bazsalikom, kakukkfű

Tetejére:

1 db tojás + 1 evőkanál víz ( megkenéshez)
szezámmag



Elkészítés :

Először elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, és a liszthez öntjük, majd a sóval és az olivaolajjal együtt összedolgozzuk, jól kidagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen legalább fél órát kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. A bacon szalonnát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk( kisütjük belőle a felesleges zsírt), sajtot lereszeljük. Azért írtam szeletelt bacont, mert abból lehet szép apró kockákat vágni.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. egy 30x40 cm-es téglalapot készítünk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a bacont, kevés zsiradékkal együtt, majd rákenjük a friss sajtot, és rászórjuk a reszelt trappistát. Megszórjuk a fűszerekkel, és óvatosan feltekerjük, majd kör alakban egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.


Megkenjük tojással, és a külső széleit kb.1- 2 ujjnyi vastagságban éles késsel bevagdossuk, majd megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 25-31 perc alatt szép pirosra sütjük.



Jó étvágyat hozzá ! :-)


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...