2012. november 11., vasárnap

Márton-napi libacomb, hagymás törtburgonyával és párolt lilakáposztával




Nincs Márton a családunkban, és nem is tartottuk eddig ezt a néphagyományt. Tavaly sütöttem először libacombot és állítólag  annyira jól sikerült, hogy a családom kérésére ezentúl minden évben sütnöm kell. Sógornőm szerint a népi babona azt mondja, hogy "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik "... hát minket ez a veszély nem fenyeget ! :-)

Hozzávalók : ( libasült )
  • libacomb ( 1 főre 1 db-ot kell számolni, mert összesül )
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • bors
  • majoranna
  • kevés víz vagy száraz fehérbor
Hagymás törtburgonya:
  •  burgonya
  • libazsír ( vagy étolaj)
  • vöröshagyma
  • pirospaprika
Párolt lilakáposzta:


  • lilakáposzta
  • köménymag (nálam egész kömény)
  • ecet
  • cukor ( foly. édesítőt)
  • étolaj
  • víz



A combokat jól megmossuk, az esetleges tollaktól megtisztítjuk és befűszerezzük ( sóval,borssal, majorannával) lerakjuk egy tepsibe, nagyobb cikkelyekbe vöröshagymát és fokhagymagerezdeket rakunk köré.
Zsiradék nem kell hozzá, csak kevés vizet ( vagy bort) öntünk alá, mert elegendő zsiradék fog kisülni belőle.
Alufóliával letakarjuk és a sütőben szépen lassan puhára pároljuk. Azt szokták mondani, hogy ahány kg a hús, annyi óra kell, hogy puhára süljön, de ez függ a combok nagyságától, sütőtől stb......úgyhogy inkább időnként ki kell venni és villával megnézni elég puha-e már, illetve meglocsolgatni a sütőlével a bőrét. Ha már elég puha, és szinte elválik a csonttól, akkor levesszük róla a fóliát és szép pirosra sütjük. Ehhez már csak kb. 30 perc szükséges.







Amíg a combok sülnek elkészítjük a hagymás törtburgonyát és a párolt káposztát.







A burgonyát sós vízben feltesszük főni, közben az apróra vágott vöröshagymát libazsíron megdinszteljük és a tűzről lehúzva kevés pirospaprikát keverünk bele. A megfőtt burgonyát leszűrjük és a hagymás serpenyőbe öntjük, és krumplinyomóval beletörjük, majd jól elkeverjük.Tálalásnál két evőkanál segítségével hosszúkás halmokat szoktam szaggatni.





A lilakáposztát én az előző nap szoktam elkészíteni, mert jobban összeérnek az ízek, de addig is bőven elkészíthetjük míg sül a hús.
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és kicsit állni hagyjuk. Egy nagyobb lábasba annyi olajat öntünk, hogy épp az alját elfedje, ebbe kerül a káposzta, ha szükséges kinyomkodjuk kicsit, kevés vizet is öntünk alá és beízesítjük Már az elején rászórom az egész köményt ( aki nem szereti, lehet őrölt kömény is ), folyékony édesítőt, ecetet és így párolom szépen lassan fedő alatt.




Jó étvágyat hozzá !:-)

 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...