2012. szeptember 16., vasárnap

Nyírségi gombócleves







Ma ezt a tartalmas ragulevest főztem főfogásnak, és egy különleges süti  Macaron volt a desszert. A gombócleves  akkor jó ha " megáll benne a kanál", de a sok zöldség miatt mégis egy könnyű és laktató étel.


Hozzávalók :

1 kisebb csirkemell
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél zeller
fél karalábé
1 kicsi fej karfiol
1 marék zöldborsó
2-3 db gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis doboz tejföl

ételízesítő
bors
petrezselyem
kevés olaj
2 evőkanál liszt

Gombóchoz:



30-40 dkg főtt burgonya
1 tojás
2-3 evőkanál liszt
kevés só
vágott petrezselyem




Elkészítés :
 
A csirkemellet apró kockára vágjuk, a zöldségeket megpucoljuk és felszeleteljük. A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük , rádobjuk a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk.



Utána  hozzáadjuk a zöldségeket ( kivéve ha valamelyik konzerv ) és együtt pároljuk tovább. Közben rányomjuk a fokhagymát és a többi fűszert. Amikor kissé megpuhultak, akkor rászórunk egy evőkanál lisztet (staubolni ) összeforgatjuk, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük.
Közben elkészítjük a gombóc tésztáját: áttört főtt burgonya, tojás, liszt , só,petrezselyem .....ezeket jól összedolgozzuk.



Amikor a leves majdnem kész , vizes kézzel vagy teáskanál segítségével beleszaggatjuk a gombócokat és addig főzzük amíg fel nem jönnek a leves tetejére. Utána a tejföllel és kevés liszttel behabarjuk. Lehet tejszínnel is készíteni és citrommal ízesíteni, de ennél a levesnél szerintem elég savanykást ízt ad a tejföl.



 Jó étvágyat hozzá ! :-)


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...